Kan vores madkultur klare sig?

Du kan ikke tænde dit fjernsyn uden at se slankeprogrammer, det er svært at finde et blad uden opskrifter og hvis du tjekker Saxos topliste over populære bøger er 5:2-kuren den helt store trend lige nu.

Alt dette dækker over et større samfundsmæssigt problem: Vores madkultur er slet og ret kommet ud af kontrol.

Det er blevet for nemt at spise dårlig mad i vores samfund og vi er ikke særligt dygtige til at lave god mad. Vi er ikke gode til at tage os den nødvendige tid til at købe gode råvarer og forberede dem. I stedet for tager vi den nemme løsning.

Og det kan vi ikke fixe ved at tage hurtigt på kur. Der skal en varig omstilling til. En ændring af vores kultur. Den skal ændres tilbage.

En af de store trends her til sommer – 5:2-kuren.

Rulletrapper og fast food?

Vores samfund er indrettet således, det er for nemt at skære genveje. Karsten Birkelund er ansvarlig for Helsebixen.dk, der bl.a. hjælper dig med en kalorieberegner og med sund helsekost.

Han fortæller:

”Mange af vores kunder ved godt, at det ikke er sundt at skære en time af søvnen, glemme træningen eller måske købe den dårlige mad, men de gør det fordi det er nemt”.

Vi prioriterer det at spise mad sammen ned og det at have lidt ekstra tid på arbejde op. Det ender med at bide os bagi, når vi ikke har energi til at skabe noget på arbejde selvom vi sidder der i lang tid.

Guruen Chris McDonald har også været med til før at sætte fokus på dette. I en artikel på Berlingske revsede han danskerne for ikke at prioritere deres søvn højt nok. Fordi det er nemt at springe søvnen over gør vi dette, men vi ender med at blive uoplagte og ude af stand til at performe på arbejde og hjemme i familien. Læs den artikel her.

Politikerne skal slå til

Sådanne ting ændrer vi ikke fra dag til dag – og slet ikke alene.

Men især politikerne har en mulighed for at hjælpe os videre. Ved at fjerne momsen på grøntsager og sunde ting opfordrer regeringen os til at købe rigtigt og sundt. Når noget bliver billigere, bliver det mere tilgængeligt og flere vil også købe det.

I den anden ende: Hvis vi gør det dyrere, så er der færre, der har mulighed for at købe.

12 kroner eller 8 kroner for en agurk er måske ikke en stor forskel – men det betyder bare noget for en stor del af det danske samfund. Regeringen kan hjælpe denne del af samfundet på vej ved at tage hensyn med madpolitikken.

Be the first to leave a comment. Don’t be shy.

Join the Discussion

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>